10 Κίτρινα Παπάκια από τον Eric Carle.
Για την σημερινή ανάρτηση είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί αναφέρομαι σε έναν αγαπημένο συγγραφέα/εικονογράφο, όχι μόνο δικό μας αλλά και εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Δεν είναι τυχαία ο κορυφαίος στο είδος του ο Eric Carle, αν σκεφτεί κανείς τον τεράστιο αριθμό των αντιτύπων που έχουν πουλήσει τα βιβλία του και το πλήθος των γλωσσών που έχουν μεταφραστεί.
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ακόμα αγαπημένο μας βιβλίο, τα 10 κίτρινα παπάκια.
Όπως όλα τα βιβλία του Eric Carle έτσι και αυτό, μας εντυπωσίασε αρχικά με τις εικόνες του, έπειτα με την εξέλιξη της ιστορίας και τέλος με τον τρόπο που σου διδάσκει τόσα πράγματα.
Προσωπικά μου αρέσει ιδιαίτερα και το μέγεθος του βιβλίου.
Είναι ακριβώς αυτό που πρέπει για τα μικρά παιδιά, ώστε να το κρατούν εύκολα και να το ξεφυλλίζουν μόνα τους.
Αλλά ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή, η ιστορία είναι εμπνευσμένη από ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο εξελίχθηκε τον Ιανουάριο του 1992 όταν ένα φορτίο από 29000 πλαστικά ζωάκια έπεσε στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Για 20 και παραπάνω χρόνια, τα ζωάκια αυτά ταξιδεύουν στις θάλασσες όλου του κόσμου, από την Αλάσκα μέχρι τη Χαβάη και από τις ακτές της Αμερικής μέχρι την Ιαπωνία, προσφέροντας στους περιβαλλοντολόγους πολύτιμες πληροφορίες.
Ο Eric Carle λοιπόν δημιουργεί το συγκεκριμένο βιβλίο τοποθετώντας στην ιστορία του 10 κίτρινα πλαστικά παπάκια.
Τα οποία φτιάχτηκαν στο εργοστάσιο, φορτώθηκαν στο πλοίο για να ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι τους αλλά μια τρικυμία, ρίχνει το κιβώτιο που μεταφέρονται στην θάλασσα.
Τότε είναι που ξεκινάει η περιπέτεια τους.
10 Κίτρινα Παπάκια από τον Eric Carle.
Κάθε παπάκι έπλευσε προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, συναντώντας και ένα διαφορετικό θαλάσσιο ζώο στο ταξίδι του, για παράδειγμα το 1ο παπάκι πήγε προς τα δυτικά και συνάντησε ένα δελφίνι, το 3ο παπάκι πήγε προς τα βόρεια και συνάντησε μια πολική αρκούδα, το 4ο παπάκι συνάντησε στα νότια ένα φλαμίνγκο και το τυχερό 10ο παπάκι βρήκε μια οικογένεια στην οποία ταίριαξε απόλυτα.
Τα 10 κίτρινα παπάκια στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.
Αφού το χιλιοδιαβάσαμε και ρουφήξαμε την ιστορία, είπαμε να κάνουμε και μερικές δραστηριότητες με τα 10 παπάκια, για να εξασκηθούμε, να μάθουμε και να περάσουμε δημιουργικά το χρόνο μας.
7+1 Δραστηριότητες εμπνευσμένες από τα 10 Κίτρινα Παπάκια
Ταιριάζω το σωστό παπάκι στον σωστό αριθμό.
Γι αυτή την δραστηριότητα το μόνο που χρειάστηκε να κάνουμε ήταν να πάρουμε το πατρόν από τα παπάκια που βρίσκονται στην πρώτη σελίδα του βιβλίου, να κάνουμε και εμείς 10 από αυτά με κίτρινο χαρτόνι και να φτιάξουμε πάνω σε κάθε παπάκι βούλες με μαύρο μαρκαδόρο.
Σκοπός είναι το παιδί να μετρά τις βούλες σε κάθε χάρτινο παπάκι και να το τοποθετεί πάνω στο στο παπάκι του βιβλίου με τον αντίστοιχο σωστό αριθμό.
Κάνω τόσες σφραγίδες όσες λέει ο αριθμός.
Εδώ φτιάχνουμε μία σφραγίδα παπάκι (με τον προηγούμενο πατρόν) από αφρώδες υλικό και το κολλάμε πάνω σε ένα φελλό.
Σε ένα χαρτί γράφουμε τους αριθμούς από το 1 έως το 10 και ζητάμε από τα παιδιά να βουτήξουν την σφραγίδα τους μέσα σε κίτρινη δακτυλομπογιά ή τέμπερα και να κάνουν τόσα παπάκια όσα λέει ο αριθμός.
Εντάξει το παπάκι μας δεν ήταν και τόσο πετυχημένο, αλλά αυτό δε μας εμπόδισε να κάνουμε κίτρινες ακανόνιστες σφραγίδες.
Ποιο ζώο συνάντησε το κάθε παπάκι; και φτιάχνω φανταστικές ιστορίες.
Σε αυτή τη δραστηριότητα θα χρειαστεί να βγάλουμε από μια έγχρωμη φωτοτυπία, τις σελίδες του βιβλίου που δείχνουν τα θαλάσσια ζώα που συναντούν τα παπάκια.
Κόβουμε το κείμενο και κρατάμε μόνο τις εικόνες.
Στην συνέχεια κόβουμε και πάλι 10 παπάκια σαν της πρώτης δραστηριότητας και γράφουμε πάνω σε αυτά 1ο, 2ο, 3ο, κ.ο.κ.
Εδώ ζητάμε από το παιδί να ταιριάξει το κάθε παπάκι με το σωστό ζώο που συνάντησε. Αν τα θυμάται απ έξω τα ταιριάζει χωρίς βοήθεια, αν όχι μπορεί να κοιτάζει το βιβλίο.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, φανταζόμαστε τι μπορεί να είπαν τα ζωάκια μεταξύ τους και τελικά τι έγιναν τα παπάκια, συνέχισαν το ταξίδι τους ή έμειναν με τα ζωάκια αυτά.
Γράφω την λέξη παπάκι.
Στην ουσία δεν ζητάμε από τα παιδιά, να γράψουν την λέξη παπάκι, αλλά να βάλουν τα γράμματα στην σωστή σειρά, ώστε να σχηματιστεί η λέξη.
Φυσικά εγώ τα γράμματα τα έγραψα πάνω σε κίτρινα χάρτινα παπάκια.
Για βοήθεια είχα γράψει την λέξη σε μια κάρτα, αλλά μετά την έκρυψα και ζήτησα από τον Νικόλα να προσπαθήσει να βάλει τα γράμματα σε σειρά μόνος του και λέγοντας την φωνούλα κάθε γράμματος.
Ταιριάζω το παπάκι με την μαμά του.
Αυτή είναι μια δραστηριότητα αφής, δηλαδή το παιδί χρησιμοποιώντας μόνο την αφή του προσπαθεί να ταιριάξει το μικρό παπάκι με την μαμά του.
Έκοψα 4 μεγάλες πάπιες (μία από από κανσόν χαρτόνι, μία από βελουτέ, μία από γλασέ και μία από τσόχα) και 4 αντίστοιχα μικρά παπάκια.
Κόλλησα τις μεγάλες πάπιες πάνω σε χαρτόνι για σταθερότητα και τοποθέτησα χριτς χρατς σε πάπιες και παπάκια.
Το παιδί με τα μάτια του κλειστά προσπαθεί πιάνοντας την υφή από το κάθε παπάκι να το κολλήσει πάνω στην σωστή μαμά.
Καλό είναι την πρώτη φορά το παιχνίδι να γίνει με ανοιχτά τα μάτια, ώστε το παιδί πρώτα να δει και να κατανοήσει την διαφορετικότητα των υφών, περιγράφοντας αν είναι δυνατόν, την κάθε επιφάνεια που πιάνει και έπειτα να γίνει με τα μάτια κλειστά.
Περνάω το κορδόνι μέσα από τα καλαμάκια.
Για αυτή την δραστηριότητα δε θα πω πολλά, είναι εμπνευσμένη από την παρά προηγούμενη ανάρτηση.
Εξασκείται η λεπτή κινητικότητα του χεριού, περνώντας το κορδόνι μέσα από τα κομμάτια του καλαμακιού, σχηματίζοντας τελικά τι άλλο; μα φυσικά μια πάπια.
Για όλες τις λεπτομέρειες δείτε εδώ.
Ζωγραφίζουμε με την τεχνική του Eric Carle.
Ο Eric Carle αξιοποιεί την εικαστική τεχνική του κολάζ, προκειμένου να συνθέσει μια εικόνα, που μοιάζει να είναι διάφανη, σαν χρωματιστό γυαλί.
Αναλυτικότερα, φιλοτεχνεί τις εικόνες του χρησιμοποιώντας λεπτού πάχους χαρτιά, τα οποία ζωγραφίζει στο χέρι, χωρίς την βοήθεια υπολογιστή.
Στην συνέχεια, κόβοντας ή σκίζοντας τα χαρτιά ακανόνιστα ή μεθοδευμένα, δημιουργεί cut out σχήματα ή μοτίβα, τα οποία κολλάει σε μεγάλες επιφάνειες.
Τα εικαστικά του έργα αποτελούνται από πολλά στρώματα ακρυλικών χρωμάτων, προσδίδοντας ένταση και μια ξεχωριστή συναρπαστική νότα στην προσέγγιση της μάθησης από τα παιδιά, τα οποία ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν τον κόσμο που τα περιβάλει σε μια διαδρομή, όπου συνεργάζονται γνώση και μυθοποίηση, εμπειρία και συμβολισμός.
“Παρατηρώντας τα μικρά πράγματα φτιάχνουμε τις πιο ζεστές αναμνήσεις”
Eric Carle
Έτσι και εμείς χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ και ακρυλικά χρώματα, φτιάξαμε τα δέκα κίτρινα παπάκια μέσα στη θάλασσα.
Κατασκευή Παπάκι.
Υλικά που χρειαζόμαστε:
πιάτο μια χρήσης
κίτρινο γκοφρέ
πορτοκαλί χαρτί
λευκό χαρτί
κόλλα
ψαλίδι
Τρόπος κατασκευής:
Αρχικά κόβουμε μεγάλα τετράγωνα από το κίτρινο γκοφρέ και τα κολλάμε πάνω στο πιάτο γεμίζοντας καλά όλη την επιφάνεια.
Στην συνέχεια πάνω στο πορτοκαλί χαρτί σχεδιάζουμε ένα τρίγωνο το οποίο θα είναι η μύτη της πάπιας και πάνω στο άσπρο χαρτί σχεδιάζουμε δύο κύκλους που θα είναι τα μάτια.
Αν το παιδάκι μας χρησιμοποιεί ψαλίδι τα κόβει μόνο του, αν όχι τα κόβουμε εμείς και τα κολλάει στο σωστό σημείο.
Εσείς έχετε διαβάσει τα 10 κίτρινα παπάκια; ή κάποιο άλλο βιβλίο του Eric Carle;
Αν θέλετε και άλλες βιβλιοπροτάσεις, πατήστε εδώ.
Ευδοξία
Κάντε like στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία και γίνετε μέλη στην Κλειστή ομάδα μας στο Facebook
Επίσης ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest
* Η ανάρτηση περιέχει affiliate links.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε αγορά που γίνεται μέσω των links που σας προτείνω, λαμβάνω ένα μικρό ποσοστό, χωρίς να αυξάνεται η τελική τιμή για τον αγοραστή.
Σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη*
Ωραία παρουσίαση, να είστε καλά!
Σας ευχαριστώ πολύ ❤