Η καραντίνα λόγω κορονοϊού καλά κρατεί και το #μένουμε_σπίτι έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής. Στην σημερινή ανάρτηση σας έχω 3 DIY παιχνίδια για μικρά παιδιά, με λίγα και απλά υλικά.
Αυτό που προσπαθούμε όλοι οι γονείς το τελευταίο διάστημα, είναι να κρατάμε ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα στην καθημερινότητα των παιδιών. Αν θέλετε να δείτε πως μπορείτε να το κάνετε αυτό, πατήστε εδώ.
Για τα παιχνίδια που σας προτείνω παρακάτω, χρειάζεστε κατά κύριο λόγο, αρκετό σκληρό χαρτόνι από κάποια χαρτόκουτα.
Ψάξτε μέσα στο σπίτι ή στην αποθήκη σας για εκείνη την ξεχασμένη κούτα από την ηλεκτρική συσκευή που είχατε αγοράσει στο παρελθόν, γιατί ήρθε η ώρα να την ανακυκλώσετε.
Απλώνω την μπουγάδα
Υλικά που χρειαζόμαστε:
- Ένα κομμάτι από σκληρό χαρτόνι
- Σύρμα πίπας
- Μικρά μανταλάκια
- Τσόχα ή χαρτόνι σε διάφορα χρώματα
- Χάντρες
- Κόλλα
- Ψαλίδι
- Μαρκαδόρους
Αρχικά παίρνουμε ένα μακρόστενο κομμάτι χαρτόνι και σχεδιάζουμε με τους μαρκαδόρους μας 2 ξύλινους στύλους και χορταράκι στο κάτω μέρος. Έπειτα κολλάμε το σύρμα πίπας πάνω στους στύλους και γράφουμε τους αριθμούς από το 1 έως το 5 (όπως φαίνεται στην φωτογραφία).
Στην συνέχεια σχεδιάζουμε σε χαρτόνι ή τσόχα και κόβουμε 5 μπλουζάκια σε διαφορετικά χρώματα. Κολλάμε πάνω σε κάθε μπλουζάκι τις αντίστοιχες χάντρες.
Μόλις είναι όλα έτοιμα, δίνουμε τα μανταλάκια και τα μπλουζάκια στα παιδιά και αυτά πρέπει να απλώσουν την μπουγάδα, με την σωστή σειρά. Από το 1 έως το 5 και ανάλογα τις χάντρες που έχει το κάθε μπλουζάκι.
Το παιχνίδι αυτό βοηθά τα παιδιά, ώστε να εξασκηθούν στο μέτρημα, στην αναγνώριση και την ταύτιση των ψηφίων, στην εκμάθηση των χρωμάτων. Επίσης ενισχύει την καλλιέργεια της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού.
Χρωματιστοί δίσκοι
Υλικά που χρειαζόμαστε:
- 5 δίσκους από σκληρό χαρτόνι
- Ένα ρολό από χαρτί κουζίνας
- 4 γλωσσοπίεστρα
- Ακρυλικά χρώματα ή τέμπερες
- Κόλλα
- Κοπίδι
Αρχικά σχεδιάζουμε και κόβουμε τους 5 κύκλους από το χαρτόνι. Βάφουμε τους 4 από αυτούς με τα χρώματα που θέλουμε, καθώς επίσης και τα γλωσσοπίεστρα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
Έπειτα κολλάμε το ρολό από το χαρτί κουζίνας στον 5ο κύκλο και δημιουργούμε σχισμές για να περάσουμε τα γλωσσοπίεστρα. Ο τρόπος που τοποθετούμε τα γλωσσοπίεστρα, είναι αυτός που φαίνεται στην φωτογραφία.
Στην συνέχεια κόβουμε με το κοπίδι τους δίσκους, ώστε να δημιουργηθούν οι εγκοπές κατά αυτό τον τρόπο:
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσουν τα παιδιά τους δίσκους, από όλα τα γλωσσοπίεστρα και να μαζευτούν όλοι στο κάτω μέρος. Η σειρά που πρέπει να μπουν οι δίσκοι, είναι αντίστοιχη της σειράς από τα γλωσσοπίεστρα και αντίθετα.
Αυτό το παιχνίδι βοηθά στην εκμάθηση των χρωμάτων αλλά ενισχύει και τον οπτικοκινητικό συντονισμό, την υπομονή, την παρατηρητικότητα και την λογική σκέψη.
Το αερόστατο
Υλικά που χρειαζόμαστε:
- Κομμάτι χαρτόνι
- Χαρτί λευκό Α4
- Μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές
- Μπατονέτες
- Τέμπερες ή ακρυλικά ή δακτυλομπογιές
- Ξυλάκι από σουβλάκι
Αρχικά σχεδιάζουμε στο χαρτί το αερόστατο και το κολλάμε πάνω στο χαρτόνι, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Στην συνέχεια βάφουμε 15 μπατονέτες (3 μπατονέτες δηλαδή για το κάθε χρώμα που έχει το αερόστατο, κόβοντας τες στην συνέχεια θα έχουμε 6).
Έπειτα με το ξυλάκι από σουβλάκι, κάνουμε σε κάθε χρώμα του αερόστατου 6 τρύπες.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να τοποθετήσουν τα παιδιά τις μπατονέτες στο σωστό χρώμα.
Και αυτό το παιχνίδι βοηθά τα μικρά παιδιά να μάθουν τα χρώματα, να εξασκήσουν την λεπτή κινητικότητα και το συντονισμό ματιού-χεριού.