Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στο βιβλίο “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη” του Eric Carle και έρχεται μαζί με 4 δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε με αφορμή αυτό.
Κατά τη διάρκεια που ετοίμαζα αυτή την ανάρτηση με λύπη πληροφορήθηκα από το social media, ότι στις 23 Μαΐου ο Eric Carle έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη σελίδα του στο facebook.
Με αυτή την ανάρτηση θέλω να τιμήσω και εγώ από τη μικρή μου γωνίτσα στο διαδίκτυο, το μεγάλο εικονογράφο και συγγραφέα για την τεράστια κληρονομιά που μας άφησε με τα βιβλία του.
Λίγα λόγια για τον Eric Carle.
” O Eric Carle γεννήθηκε στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης το 1929. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από τη Γερμανία και το 1935 η οικογένεια επέστρεψε στη Στουτγάρδη.
Στα 16 του έγινε δεκτός σε μια σχολή καλών τεχνών, εμπειρία που του άνοιξε έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως γραφίστας στη Νέα Υόρκη.
Σχεδόν σαραντάρης, άρχισε να γράφει και να εικονογραφεί παιδικά βιβλία -ανάμεσα τους και το δημοφιλέστατο “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη”.
Το βιβλίο αυτό, που ουσιαστικά μιλάει για την ελπίδα, βεβαιώνει τα μικρά παιδιά ότι γρήγορα θα μεγαλώσουν και θα ανοίξουν τα δικά τους φτερά.
Όλα του τα βιβλία, που έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, έχουν επίσης σχέση με τη φύση, το ζωικό βασίλειο, τις βάσεις της οικολογίας και την αισθητοποίησή τους για τα παιδιά.
Το 2002 ο Eric Carle και η γυναίκα του Μπάρμπαρα, ίδρυσαν στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης το Eric Carle Museum of Picture Book Art (Μουσείου Καλλιτεχνικού Εικονογραφημένου Βιβλίου Eric Carle)”.
Το συγκεκριμένο βιβλίο λοιπόν, νομίζω λίγες συστάσεις χρειάζεται μιας και είναι το πιο γνωστό του μεγάλου συγγραφέα, το οποίο σχεδιάστηκε, γράφτηκε και εικονογραφήθηκε από τον ίδιο και για πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 1969. Το 2019 η κάμπια του Eric Carle έκλεισε τα 50 της χρόνια και κυκλοφόρησε σε επετειακή έκδοση.
Το βιβλίο αυτό, το διαβάζουμε non stop τα τελευταία 6 χρόνια και είναι το αγαπημένο και των δυο μου παιδιών. Πραγματικά πιστεύω ότι έχει κάτι το μαγικό που τα συνεπαίρνει σε κάθε ανάγνωση.
4 Δραστηριότητες με αφορμή το βιβλίο “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη”.
Αρχικά να πω, ότι για τις δραστηριότητες που θα σας δείξω θα χρειαστεί να εκτυπώσουμε το παρακάτω αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει τις εικόνες του βιβλίου. Αφού εκτυπώσουμε, πλαστικοποιήσουμε και κόψουμε τις εικόνες είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τις δραστηριότητες μας.
1η Δραστηριότητα.
Ξαναλέμε την ιστορία του βιβλίου χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες εικόνες σε κάθε σελίδα.
Σε αυτή τη δραστηριότητα τα μικρότερα παιδάκια μπορούν να ταυτίσουν απλά τις ίδιες εικόνες, ενώ τα μεγαλύτερα τα προτρέπουμε να μας διηγηθούν και πάλι την ιστορία σιγά σιγά.
Με αυτό τον τρόπο εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο και καλλιεργείται η γλωσσική ικανότητα των παιδιών.
2η Δραστηριότητα.
Ταΐζουμε την κάμπια για να γίνει πεταλούδα.
Για να φτιάξουμε την κάμπια αυτής της δραστηριότητας, θα χρειαστεί να κόψουμε τη μεγάλη κάμπια του αρχείου και να την κολλήσουμε πάνω σε να χοντρό χαρτόνι αφού έχουμε κάνει πρώτα τρύπα τόσο στην κάμπια, όσο και στο χαρτόνι.
Μόλις ολοκληρώσουμε αυτό το βήμα, κολλάμε στο πίσω μέρος ένα σακουλάκι ώστε να πέφτουν εκεί τα φαγητά και να τα μαζεύουμε εύκολα.
Καθ’ όλη την διάρκεια της δραστηριότητας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ρίχνουν στη κάμπια τα τρόφιμα με τη σειρά που τα τρώει και στο βιβλίο και να μας λένε το όνομα της κάθε τροφής.
Επίσης ζητάμε να μας διαχωρίσουν τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές και να θυμηθούν τι έπαθε η κάμπια τρώγοντας όλα αυτά.
Αυτή η δραστηριότητα είναι μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε για την διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες.
4 Δραστηριότητες με αφορμή το βιβλίο “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη”.
3η Δραστηριότητα.
Μαθαίνουμε τους αριθμούς από το 1 έως το 5.
Για αυτή τη δραστηριότητα θα χρειαστεί να φτιάξουμε μια μικρή κατασκευή με ρολά από χαρτί υγείας.
Αρχικά κόβουμε τα ρολά στη μέση, τα βάφουμε όλα πράσινα ή κάθε ένα με το αντίστοιχο χρώμα του φρούτου που τοποθετείται μέσα. Στη συνέχεια γράφουμε ή κολλάμε τους αριθμούς πάνω στα ρολά και τέλος κολλάμε τα ρολά πάνω σε ένα χοντρό χαρτόνι ή μια άλλη σταθερή επιφάνεια.
Τοποθετούμε τα φρούτα και την κατασκευή με τα ρολά μπροστά στο παιδί και το ενθαρρύνουμε να μετρήσει και να τοποθετήσει το κάθε σύνολο φρούτων, στο ρολό με τον αντίστοιχο αριθμό.
Όπως είπα και παραπάνω μπορούμε τα ρολά να τα βάψουμε με το αντίστοιχο χρώμα των φρούτων που τοποθετούνται μέσα, σε αυτή τη περίπτωση το παιδί εκτός από τον αριθμό έχει να ταυτίσει και το χρώμα.
4η Δραστηριότητα.
Ο κύκλος ζωής της πεταλούδας.
Στην τελευταία δραστηριότητα επικεντρώνουμε την προσοχή μας στον κύκλο ζωής της πεταλούδας με τη βοήθεια των εικόνων του βιβλίου και του αρχείου που περιλαμβάνεται σε αυτή την ανάρτηση.
Βάζουμε σε σειρά τα στάδια ανάπτυξης της πεταλούδας και περιγράφουμε το κάθε στάδιο με απλά λόγια.
Στη συνέχεια χρωματίζουμε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας με το κύκλο ζωής.
Και τέλος υλοποιούμε το τελευταίο φύλλο εργασίας το οποίο βοηθά και στη εξάσκηση κοπής με ψαλίδι.
Αυτές είναι οι δραστηριότητες που σας προτείνω με αφορμή το βιβλίο “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη”, ελπίζω να σας άρεσαν και να σας έδωσα μερικές ιδέες για να τις αξιοποιήσετε και εσείς με τα παιδάκια σας.
Αν πραγματοποιήσετε κάποια δραστηριότητα θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε ένα σχόλιο παρακάτω.