Στην σημερινή ανάρτηση θα σας παρουσιάσω μια πολύ εύκολη καλοκαιρινή δραστηριότητα με αριθμούς, την οποία μπορείτε να υλοποιήσετε με τα μικρά σας παιδάκια εύκολα και γρήγορα, η δραστηριότητα έχει τίτλο “Βάζω ακτίνες στον ήλιο” και μάλλον καταλαβαίνετε τον λόγο που έχει αυτόν τον τίτλο.
Για να είμαι ειλικρινής αυτό το αρχείο το έχω φτιάξει από πέρυσι το καλοκαίρι αλλά για κάποιο λόγο δεν σας το ανέβασα ποτέ, παρ’ ότι τα παιδιά είχαν απασχοληθεί πολύ με αυτό.
Δεν πειράζει όμως σας το παρουσιάζω τώρα και σας προτείνω το εκτυπώσετε αμέσως τώρα και να το ετοιμάσετε για τα παιδιά σας.
Είναι για παιδιά από 2 ετών (αν χρησιμοποιήσετε τους αριθμούς έως το 3 το πολύ έως το 5) και εννοείται είναι και για μεγαλύτερα παιδιά ανάλογα το βαθμό δυσκολίας που θα ορίσετε και θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ.
Αρχικά εκτυπώνετε, πλαστικοποιείτε το αρχείο (σας έχω δύο ήλιους, εκτυπώστε όποιον από τους δύο σας αρέσει περισσότερο) και κόβετε τις μικρές καρτούλες με τους ήλιους.
Αν έχετε μικρά κίτρινα ξυλάκια χειροτεχνίας, χρησιμοποιήστε τα όπως έκανα κι εγώ, αν δεν έχετε μπορείτε να κόψετε μικρές κίτρινες λωρίδες από χαρτόνι ή να βάλετε ακόμα και οδοντογλυφίδες.
1ος τρόπος αξιοποίησης του αρχείου:
Επιλέγετε εσείς (ή το παιδί) μία κάρτα με αριθμό, την τοποθετείτε κοντά στον ήλιο και το παιδί πρέπει να τοποθετήσει τόσες ακτίνες στον ήλιο, όσες λέει ο αριθμός.
2ος τρόπος αξιοποίησης του αρχείου:
Βάζετε εσείς τις ακτίνες και το παιδί πρέπει να τις μετρήσει και να εντοπίσει τον σωστό αριθμό από τις κάρτες με τους ήλιους.
“Βάζω ακτίνες στον ήλιο”: καλοκαιρινή δραστηριότητα με αριθμούς.
3ος τρόπος αξιοποίησης του αρχείου:
Ενθαρρύνετε το παιδί να τοποθετήσει λίγες ακτίνες από τη μία πλευρά του ήλιου και πολλές από την άλλη, αφού πρώτα διαλέξει και δύο αριθμούς που να ταιριάζουν σε αυτή την περίπτωση.
Εναλλακτικά τοποθετείτε εσείς τις πολλές και λίγες ακτίνες και ζητάτε από το παιδί να μετρήσει την κάθε πλευρά και να πει από ποια πλευρά είναι οι πολλές και από ποια οι λίγες.
Αν το παιδί είναι σχολικής ηλικίας (Α’ Δημοτικού) μπορεί να τοποθετήσει και το αντίστοιχο σύμβολο ισότητας/ανισότητας (>, <, =) ανάμεσα στους αριθμούς, που θα το έχετε σχεδιάσει εσείς προηγουμένως.
4ος τρόπος αξιοποίησης του αρχείου:
Αν το παιδί είναι εξοικειωμένο με τις έννοιες της πρόσθεσης και της αφαίρεσης, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην εξάσκηση τους αλλά ακόμα και αν δεν είναι μπορείτε να κάνετε μία εισαγωγή.
Σχεδιάστε εσείς το + και το – και με την βοήθεια των αριθμών στις καρτούλες σχηματίστε μια πρόσθεση ή μία αφαίρεση ( π.χ. 2 + 3 = ) και το παιδί στη συνέχεια βάζοντας ή βγάζοντας τα αντίστοιχα ξυλάκια θα καταλήγει στο αποτέλεσμα.
Ανάλογα την ηλικία που έχουν τα παιδάκια σας λοιπόν, θα επιλέξτε και τον τρόπο που θα αξιοποιήσετε το αρχείο, φυσικά μπορείτε να επινοήσετε εσείς και δικούς σας τρόπους.
Αν θέλετε κι εσείς να κατεβάσετε αυτό το δωρεάν εκτυπώσιμο αρχείο, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο και κάντε λήψη.
Κατεβάζετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και εκτυπώνετε όσες φορές θέλετε.