Στην σημερινή ανάρτηση θα σας παρουσιάσω τις Clip Cards φωνολογικής επίγνωσης που δημιούργησα με θέμα τα ζώα της θάλασσας.
Φωνολογική επίγνωση ή αλλιώς Φωνολογική ενημερότητα είναι η ικανότητα μας να αναγνωρίσουμε τα κομμάτια μιας λέξης, όπως τις συλλαβές, τα φωνήματα, τις ρίμες.
Από την στιγμή της γέννησης ενός παιδιού ξεκινάει η διαδικασία της αντίληψης και επεξεργασίας των ήχων. Το παιδί στην βρεφική ηλικία ξεκινάει να βγάζει ήχους χωρίς νόημα μετά όμως από την ανατροφοδότηση από το περιβάλλον οι ήχοι αποκτούν νόημα (π.χ. μα-μα, μπα-μπα). Στην συνέχεια το λεξιλόγιο εμπλουτίζεται και δυσκολεύει. Οι λέξεις γίνονται φράσεις και οι φράσεις προτάσεις.
Έτσι η φωνολογική επίγνωση, αναφέρεται στην ικανότητα του παιδιού να κατανοεί ότι ο προφορικός λόγος αποτελείται από φωνολογικές μονάδες και στην ικανότητα του να τις διακρίνει μέσα στις λέξεις, κάτι το οποίο θα του επιτρέπει σε μετέπειτα στάδια να κατακτήσει την ανάγνωση και την γραφή.
Clip Cards φωνολογικής επίγνωσης με τα ζώα της θάλασσας.
Αρχικά, εκτυπώνουμε το αρχείο που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου, κόβουμε και πλαστικοποιούμε τα μέρη του, γιατί θέλουμε υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.
Αυτό δεν είναι μόνο βοηθητικό για εμάς, αφού τίποτα δεν πάει χαμένο μετά το τέλος της δραστηριότητας αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. Έχουν τη δυνατότητα να προσπαθήσουν πολλές φορές και να δουλέψουν με επιμονή πάνω σε κάτι που τα δυσκολεύει.
Μια τέτοια διαδικασία είναι τεράστιας σημασίας για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.
Το αρχείο περιλαμβάνει: έναν πίνακα με 12 θαλάσσια ζώα (ψάρι, κάβουρας, αστακός, μέδουσα κ.α) την εικόνα και το όνομά τους και 12 clip cards με τα αντίστοιχα ζώα.
Με το συγκεκριμένο υλικό εστιάζουμε στο πρώτο γράμμα μια λέξης (των ζώων της θάλασσας δηλαδή) και προσπαθούμε να το αναγνωρίσουμε ανάμεσα σε άλλα.
Πως δουλεύουμε τις κάρτες.
Τοποθετούμε τον πίνακα μπροστά στο παιδί, το προτρέπουμε να αναγνωρίσει τα ζώα της θάλασσας και να παρατηρήσει την λέξη που βρίσκεται από κάτω, αυτό είναι το όνομα του.
Αν θέλουμε μπορούμε να περιγράψουμε και το κάθε ζώο και να βρούμε τα χαρακτηριστικά του στοιχεία. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπλουτιστεί το λεξιλόγιο του παιδιού και η κριτική του ικανότητα.
Στη συνέχεια δίνουμε στο παιδί τις κάρτες και μανταλάκια και ζητάμε να πει το όνομα του ζώου, να αναγνωρίσει τον πρώτο ήχο, να αναγνωρίσει ποιο γράμμα από τα τρία που βλέπει έχει τον συγκεκριμένο ήχο και να το καλύψει με ένα μανταλάκι.
Επίσης, η προσπάθεια που καταβάλει το παιδί για να ανοιγοκλείσει το μανταλάκι και να το τοποθετήσει στη σωστή θέση, βοηθά στην εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού.
Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με όλες τις κάρτες. Αν το παιδί δυσκολεύεται ή είναι από τις πρώτες φορές που έρχεται σε επαφή με τέτοιο υλικό τοποθετήστε τον πίνακα κοντά του, ώστε να βοηθιέται όταν το χρειάζεται.
Αν θέλετε κι εσείς να κατεβάσετε αυτό το δωρεάν εκτυπώσιμο αρχείο, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο και κάντε λήψη.
Κατεβάζετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και εκτυπώνετε όσες φορές θέλετε.
Αφήστε μου ένα σχόλιο, με το αν βρήκατε βοηθητική αυτή τη δραστηριότητα και αν θα την υλοποιήσετε και εσείς.