Στην σημερινή ανάρτηση θα σας δώσω μια Φθινοπωρινή Bucket List δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά.
Αρχικά καλωσορίζουμε τον Οκτώβριο, το Φθινόπωρο (ή μάλλον τον χειμώνα καλύτερα) και εμένα πίσω στο blogging.
Οι βροχές είναι καθημερινό φαινόμενο πια.
Το κρύο έχει γίνει αισθητό για τα καλά και τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει σχεδόν όλα.
Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να φτιάξω αυτή την Φθινοπωρινή Bucket List δραστηριοτήτων, αφού η εποχή, μας εμπνέει για δημιουργίες χρώματος κίτρινο, καφέ και πορτοκαλί.
Φθινοπωρινή Bucket List δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά.
Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι οι Bucket Lists, είναι λίστες πραγμάτων που θέλουμε να κάνουμε, λίστες επιθυμιών, λίστες στόχων.
Το χρονικό διάστημα που θα θέσουμε για την πραγματοποίηση της κάθε λίστας εξαρτάται από εμάς και τους στόχους μας.
Η λίστα που έφτιαξα εγώ προφανώς και δεν θα πάρει μια ζωή.
Θα προσπαθήσω όμως να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθούν όλες οι δραστηριότητες μέσα στον μήνα Οκτώβριο.
Επειδή ο Νικόλας πια τα πρωινά είναι στο νηπιαγωγείο, όλες οι δράσεις μας θα γίνονται το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα.
Όπως θα δείτε παρακάτω την έφτιαξα σε δύο εκδοχές.
Σε περίπτωση που θέλετε να την χρησιμοποιήσετε και εσείς, επιλέξτε και εκτυπώστε όποια σας αρέσει περισσότερο.
Η λίστα μας σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει τις εξής 10 δραστηριότητες:
Βόλτα στο δάσος: τι πιο όμορφο από μια βόλτα στην εξοχή, μέσα στα δέντρα με τα μισοπεσμένα φύλλα, θαυμάζοντας την αλλαγή της εποχής και τα χρώματα της φύσης.
Με την ευκαιρία αυτή μαζεύουμε και ξερά πεσμένα φύλλα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως θα δείτε και παρακάτω.
Ανάγνωση βιβλίων σχετικά με το Φθινόπωρο: αυτά μπορεί να είναι είτε εκπαιδευτικά για την εποχή του Φθινοπώρου, είτε ιστορίες οι οποίες διαδραματίζονται το Φθινόπωρο.
Φθινοπωρινά Φύλλα δραστηριοτήτων: η αλλαγή των εποχών, θεωρώ πως είναι μια καλή αφορμή ώστε να εξασκηθούν τα παιδιά σε διάφορες δεξιότητες.
Φθινοπωρινές κατασκευές: εδώ δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εξήγηση, η γκάμα των επιλογών είναι τεράστια, από φρούτα και δεντράκια μέχρι ομπρέλες και σαλιγκαράκια.
Τα παιδιά ας επιλέξουν τι τους αρέσει περισσότερο και φτιάξτε το.
Ψάχνουμε Φθινοπωρινά αντικείμενα της Φύσης: αυτή είναι μια δραστηριότητα, η οποία βασίζεται στην ιδέα από το “Κυνήγι Θησαυρού”.
Ειδικά αν τα παιδιά είναι πάνω από 1-2 στον αριθμό, θα έχει και μεγαλύτερο σασπένς για το ποιος θα βρει τα περισσότερα αντικείμενα.
Δημιουργείτε σε ένα χαρτί μια λίστα με πράγματα που θέλετε να βρουν ή να δουν τα παιδιά σε μια βόλτα στη φύση (αυτό μπορεί να γίνει παράλληλα και με την βόλτα στο δάσος) και αφήστε τα να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν το Φθινόπωρο.
Φθινοπωρινή Bucket List δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά.
Εδώ μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε την δική μας λίστα για το “Κυνήγι Θησαυρών της Φύσης” . Για κάθε τι που βρίσκουμε βάζουμε ένα ✔️ στο κουτάκι δίπλα από κάθε εικόνα.
Πλαστικοποιούμε τα φύλλα που βρήκαμε στο δάσος: εδώ χρειαζόμαστε πλαστικοποιητή για να πλαστικοποιήσουμε αρχικά τα φύλλα.
Έπειτα τα κόβουμε, τους κολλάμε ματάκια, σχεδιάζουμε στόμα δημιουργώντας έτσι φατσούλες πάνω στα φύλλα.
Αφήνουμε τα παιδιά να διηγηθούν ιστορίες με πρωταγωνιστές τα φύλλα (πως ξεκίνησαν το ταξίδι τους πάνω στο δέντρο την άνοιξη και πως έπεσαν κάτω στο χώμα το Φθινόπωρο).
Στην συνέχεια μπορούμε να παροτρύνουμε τα παιδιά να ταξινομήσουν τα φύλλα, κατά χρώμα, σχήμα, μέγεθος.
Να ξεχωρίσουν τόσα φύλλα όσα ο αριθμός που θα τους λέμε κ.α.
Κάνουμε στάμπες από φρούτα και φύλλα: βουτάμε μήλα, αχλάδια, φύλλα μέσα σε τέμπερα ή δακτυλομπογιά και κάνουμε φθινοπωρινές στάμπες.
Κατασκευάζουμε Φύλλο-τερατάκια: με την ίδια λογική που φτιάξαμε τις φατσούλες παραπάνω, τώρα κάνουμε τερατάκια.
Φτιάχνουμε ένα Φθινοπωρινό δεντράκι: είτε το φτιάχνουμε με ρολό από χαρτί υγείας, είτε το σχεδιάζουμε στο χαρτί και κολλάμε φύλλα, είτε το ζωγραφίζουμε, είτε κάνουμε στάμπες.
Επιλέξτε εσείς με τα παιδιά τον τρόπο που θα το φτιάξετε.
Βάζουμε τόσα μήλα σε κάθε καλάθι όσα λέει ο αριθμός: ένα παιχνίδι που θα βοηθήσει την λογικό μαθηματική σκέψη των παιδιών.
Ο τρόπος που θα το πραγματοποιήσετε είναι δική σας επιλογή.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αληθινά μήλα, μήλα από χαρτί, μήλα από πλαστελίνη κ.τ.λ. και κάρτες με αριθμούς.
————————————————
Αυτές είναι οι προτάσεις μου για φθινοπωρινές δραστηριότητες, (είτε είστε γονιός, είτε παιδαγωγός) και αυτές θα φτιάξουμε και εμείς με τον Νικόλα μέσα στον Οκτώβριο, στα πλαίσια της δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι.