Στην σημερινή ανάρτηση θα σας παρουσιάσω το Ημερολόγιο με τις μέρες, τους μήνες και τις εποχές για παιδιά, που έφτιαξα πριν από λίγο καιρό.
Αυτή η εποχή πάντα με εμπνέει να φτιάχνω υλικό, ώστε να βοηθήσω τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και γιατί όχι και να μάθουν τις μέρες, τους μήνες και τις εποχές.
Από τις πρώτες αναρτήσεις που είχαν δημοσιευθεί στο blog ήταν αυτή με το Απλό Ημερολόγιο για το σπίτι ή το σχολείο στην οποία είχαμε φτιάξει ένα πραγματικά απλό ημερολόγιο τότε που ο Νικόλας ήταν μικρούλης, για να οργανώσουμε την ρουτίνα των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.
Πέρυσι έφτιαξα ένα εκτυπώσιμο παιχνίδι για τις εποχές, το “Μαθαίνω τις 4 Εποχές” το οποίο το αγαπήσαμε πάρα πολύ τόσο εμείς, όσο και εσείς. Σε κάθε αλλαγή εποχής το θυμόμαστε και με αφορμή αυτό, πάντα συζητάμε τι μας φέρνει και τι μας παίρνει η εκάστοτε εποχή.
Φέτος σκέφτηκα να κάνω πάλι ένα είδος Ημερολογίου, περισσότερο με λέξεις και λιγότερο με εικόνες μιας και ο Νικόλας ξεκίνησε φέτος το Δημοτικό και θέλω να έρχεται περισσότερο σε επαφή με τις λέξεις, ώστε να εξοικειώνεται με την ανάγνωση αυτών.
Είναι ιδανικό ακόμη και για παιδάκια που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο.
Ημερολόγιο για παιδιά: Μαθαίνω τις μέρες, τους μήνες και τις εποχές.
Ο τρόπος που θα το χρησιμοποιήσετε είναι δική σας επιλογή.
Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε κάποιον πίνακα στην τάξη σας και να το δουλεύετε κάθε πρωί με τους μαθητές σας, αν είστε εκπαιδευτικοί. Αλλά και να το βάλετε σε ντοσιέ (αν δεν έχετε πίνακα) και να το αλλάζετε καθημερινά με το παιδάκι σας στο σπίτι, αν είστε γονείς.
Εγώ το τοποθέτησα στον τοίχο και στο πίσω μέρος των καρτών έβαλα μαγνήτη, για να μπορούμε εύκολα να τα κολλάμε και να τα ξεκολλάμε. Αν δεν έχετε μαγνήτη, μπορείτε να βάλετε βέλκρο (χριτς χρατς).
Εκτυπώστε το αρχείο που σας δίνω παρακάτω, κόψτε και πλαστικοποιήστε τα ονόματα των ημερών, των μηνών, των εποχών και τις εικόνες με τις τέσσερις εποχές. Τις υπόλοιπες σελίδες, αν θέλετε μη τις πλαστικοποιείτε (εγώ αυτή τη φορά δεν το έκανα).
Σκοπός είναι τα παιδιά να μάθουν τα ονόματα και τη σειρά από τις μέρες, τους μήνες τις εποχές μέσα από την καθημερινή αλλαγή των καρτών στην σελίδα “Σήμερα έχουμε:”
Με αφορμή αυτό το ημερολόγιο, μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά ότι οι μέρες είναι εφτά και να τους πείτε το όνομα της κάθε ημέρας δείχνοντας την αντίστοιχη κάρτα. Στην συνέχεια βάζετε τις κάρτες στη σωστή σειρά και προτρέπετε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.
Αν τα παιδιά είναι νήπια ή πρώτη δημοτικού τότε μπορείτε να δουλεύετε και τα γράμματα της κάθε μέρας (από ποιο γράμμα αρχίζει, πόσα και ποια γράμματα έχει, λέξεις που να ξεκινούν από το ίδιο γράμμα).
Επίσης μπορείτε να μιλήσετε για το πρόγραμμα ή τις ρουτίνες που έχετε κάθε μέρα της εβδομάδας (π.χ. Δεύτερα έως Παρασκευή πάμε στο σχολείο, Τρίτη και Πέμπτη έχουμε ποδόσφαιρο, το Σάββατο πάμε βόλτα, την Κυριακή βλέπουμε φίλους κ.ο.κ).
Με αυτό το τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν τις μέρες και γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί την κάθε μέρα.
Το ίδιο ακριβώς κάνετε με τους μήνες και τις εποχές.
Τους μήνες μπορείτε επίσης να τους ξεχωρίσετε ανάλογα με την εποχή που ανήκουν, να μιλήσετε για συνήθειες του κάθε μήνα και πράγματα που κάνετε ως οικογένεια. Ξεχωριστός φυσικά είναι ο μήνας των γενεθλίων του παιδιού, οπότε σε αυτόν μπορείτε να επικεντρωθείτε και να ενθαρρύνετε το παιδί να μάθει να ξεχωρίζει ανάμεσα στους άλλους, τον μήνα που γεννήθηκε.
Οι εποχές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι, μιας και το αρχείο που ετοίμασα έχει και εικόνα της αντίστοιχης εποχής.
Στις εποχές πέρα από το ότι έχετε την ευκαιρία να περιγράψετε την κάθε εποχή και τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση και τις συνήθειες των ανθρώπων, μπορείτε να προτρέψετε το παιδί να ταιριάξει την εικόνα της εποχής με την αντίστοιχη λέξη.
Όλα αυτά που σας προτείνω είναι απλά ιδέες, εσείς θα τις προσαρμόσετε στα δικά σας παιδάκια (στο σχολείο ή στο σπίτι) και θα τις δουλέψετε ανάλογα.
Ελπίζω να σας άρεσε και να το βρήκατε χρήσιμο.