Η σημερινή ανάρτηση είναι η τέταρτη και τελευταία ανάρτηση για την Άνοιξη (η οποία καθυστέρησε λόγω Πάσχα) και αφορά τις μέλισσες.
Για αρκετό καιρό στην λίστα με τα Παιδικά βιβλία που θέλω να αγοράσω ήταν και το βιβλίο Μέλισσες σε κείμενα του Wojciech Grajkowski, εικονογράφηση του Piotr Socha και των εκδόσεων Μικρή Σελήνη. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και το βιβλίο έφτασε στα χέρια μας.
Για το συγκεκριμένο βιβλίο έχει γραφτεί μια αναλυτικότατη παρουσίαση στην Κόκκινη Αλεπού την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Εγώ με λίγα λόγια θα σας πω για το συγκεκριμένο βιβλίο, πως δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.
Το μέγεθος του βιβλίου, η ποιότητα του χαρτιού, η εικονογράφηση αλλά και οι επιστημονικές πληροφορίες που παίρνεις από κάθε σελίδα, σε κάνουν αυτό το βιβλίο να το αγαπήσεις. Απίστευτη πηγή πληροφόρησης για μικρούς και μεγάλους.
Με αφορμή λοιπόν τις Μέλισσες κάναμε κάποιες δραστηριότητες με τον Νικόλα ώστε να έρθουμε ακόμα πιο κοντά σε αυτό το μικρό αλλά εξαιρετικά ωφέλιμο έντομο.
Σε αυτό το σημείο να σας πω ότι εμείς στην οικογένεια έχουμε τα δικά μας μελίσσια, συγκεκριμένα ο αδελφός μου είναι και Μελισσοκόμος, οπότε ο Νικόλας έχει δει από κοντά μέλισσες, κυψέλες, όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται αλλά και το πως βγαίνει το μέλι από τις κερήθρες.
4 + 1 Δραστηριότητες με μέλισσες
Κατασκευή μέλισσα
Υλικά που θα χρειαστούμε:
Ένα κομμάτι χαρτόνι από χαρτόκουτο
Ένα κομμάτι εφημερίδα
Νήμα πλεξίματος κίτρινο και καφέ
Ματάκια
Μαύρο μαρκαδόρο
Ψαλίδι
Κόλλα
Ξεκινάμε την κατασκευή μας κόβοντας το χαρτόνι σε σχεδόν αυγοειδές σχήμα ώστε να δημιουργηθεί το σώμα της μέλισσας. Έπειτα όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία γύρω γύρω από το χαρτόνι κόβουμε κάποιες εγκοπές για να περαστεί το νήμα.
Στην συνέχεια αρχίζουμε να “πλέκουμε” πρώτα το κίτρινο νήμα και μετά το καφέ πάνω στο σώμα της μέλισσας. Σύμφωνα με το βιβλίο μας οι χρωματιστές ρίγες στο σώμα τους αποτελούν σημάδι προς τα άλλα ζώα που λέει: “Προσοχή τσιμπάω!”. Όποιο ζώο προσπαθήσει να φάει μια μέλισσα, θα νιώσει τέτοιο πόνο που δεν πρόκειται να τα ξαναβάλει μαζί της ποτέ!
Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, συνεχίζουμε κόβοντας και κολλώντας δυο φτερά από την εφημερίδα.
Προσθέτουμε τα μάτια, σχεδιάζουμε το στόμα και η μελισσούλα μας είναι έτοιμη.
Ο κύκλος ζωής της μέλισσας
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι και μέσα στο βιβλίο αλλά και γενικότερα, είναι ο τρόπος γέννησης, ο τρόπος δημιουργίας ενός πλάσματος.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ζωή της μέλισσας ξεκινά όταν η μητέρα-βασίλισσα, γεννά τα αυγά της μέσα σε ένα κελί της κερήθρας. Μια λάρβα βγαίνει μέσα από κάθε αυγό και οι εργάτριες μέλισσες αναλαμβάνουν να την ταΐζουν με μέλι και γύρη.
Στην συνέχεια, το κελί που περιέχει την λάρβα σφραγίζεται με κερί και η προνύμφη παραμένει εκεί μέχρι να μεταμορφωθεί σε ενήλικο έντομο. Μόλις αυτή η μεταμόρφωση ολοκληρωθεί, η νεαρή πια μέλισσα μασάει το κερί που καλύπτει το κελί της και βγαίνει έξω.
Η νέα μέλισσα μπορεί να είναι είτε εργάτρια, είτε κηφήνας, είτε βασίλισσα.
Η διάρκεια ζωής μιας εργάτριας-μέλισσας είναι περίπου 5 εβδομάδες, μιας βασίλισσας είναι περίπου 2-4 χρόνια αλλά μπορεί να φτάσει και τα 7 και η ζωή ενός κηφήνα που θα γονιμοποιήσει μια βασίλισσα σταματά αμέσως δηλαδή πεθαίνει μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του, ενώ οι υπόλοιποι κηφήνες ζουν λίγο περισσότερο.
Μετά από αυτές τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες φτιάξαμε μια κατασκευή στην οποία πρέπει να βάλουμε στην σωστή σειρά τις εικόνες αλλά και τις λέξεις που αντιστοιχούν στην κάθε εικόνα ώστε να φτιάξουμε τον κύκλο ζωής της μέλισσας.
Εκτυπώνουμε το αρχείο, κόβουμε όλα τα μέρη και συνθέτουμε την κατασκευή.
Στο πάνω μέρος τοποθετούμε την κυψέλη, στα εξάγωνα κολλάμε από την μια πλευρά την εικόνα και από την άλλη την αντίστοιχη λέξη και τα βάζουμε με την σωστή σειρά κάτω από την κυψέλη.
Στο πρώτο εξάγωνο κολλάμε το αυγό, στο δεύτερο την λάρβα, στο τρίτο την προνύμφη και στο τέταρτο την ενήλικη μέλισσα.
Έχω φτιάξει 8 εξάγωνα, ώστε να τα κολλήσετε ανά δύο και να δημιουργηθούν 2 πλευρές. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κόψετε 4 εξάγωνα από κίτρινο κανσόν χαρτόνι και εκεί να κολλήσετε τις εικόνες και τις λέξεις.
Τα εξάγωνα μεταξύ τους τα ένωσα με πλαστικό σχοινάκι αφού προηγουμένως είχα κάνει τρύπες με έναν διακορευτή και την κυψέλη την πλαστικοποίησα.
Εκτυπώστε το αρχείο εδώ
Μετράω τις μέλισσες
Η δραστηριότητα αυτή βοηθά τα παιδιά να εξασκηθούν στην απαρίθμηση, στην αναγνώριση των αριθμών, στην λογικό μαθηματική σκέψη, στην λεπτή κινητικότητα και στον συντονισμό ματιού χεριού αφού καλούνται να μετρήσουν τις μέλισσες σε κάθε κάρτα και να πιάσουν το μανταλάκι στον σωστό αριθμό.
Οι αριθμοί είναι από το 1 έως το 10.
Εκτυπώστε το αρχείο, πλαστικοποιήστε και κόψτε γύρω από τα πλαίσια, ώστε να δημιουργηθούν οι κάρτες για το παιχνίδι.
Εκτυπώστε το αρχείο εδώ
Βάζω μέλισσες στην κυψέλη
Μία ακόμη δραστηριότητα με αριθμούς, από το 1 έως το 20 αυτή τη φορά. Φτιάχνουμε κυψέλες από ξυλάκια χειροτεχνίας, ενώνοντας τα μεταξύ τους. Αν θέλουμε φτιάχνουμε μία αλλά καλό θα ήταν να κάνετε παραπάνω για να γίνει λιγάκι πιο περίπλοκο το παιχνίδι. Δείξτε στο παιδί πως να την φτιάξει και αφήστε μετά μόνο του να χτίσει τις υπόλοιπες.
Εκτυπώνετε το αρχείο και κόβετε τις κάρτες με τους αριθμούς και τις μέλισσες. Αν θέλετε την σελίδα με τις μέλισσες εκτυπώστε την παραπάνω από μία φορές για να έχετε περισσότερες μέλισσες για παιχνίδι.
Τα παιδιά τραβούν μια κάρτα και πρέπει να βάλουν τόσες μέλισσες μέσα στην κυψέλη, όσες λέει ο αριθμός στην κάρτα.
Εκτυπώστε το αρχείο εδώ
Pancakes με μέλι
Για το τέλος άφησα μια συνταγή που κάνουμε αρκετά συχνά με τα παιδιά και τους αρέσει πάρα πολύ. Σε ποιον δεν αρέσουν τα pancakes; ειδικά όταν γαρνίρονται με μέλι;
Εμείς τρελαινόμαστε πάντως και δεν μένει ψίχουλο.
Η συνταγή που έχω βρει είναι μόνο με τρία υλικά, γίνεται πανεύκολα (τόσο εύκολα που μπορεί να την κάνει το παιδάκι σας σχεδόν μόνο του) και είναι πεντανόστιμη.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 κούπα γάλα
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
Τα ανακατεύουμε όλα σε ένα μπολ ώστε να βγει ένα ρευστός χυλός. Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό μας τηγάνι και ρίχνουμε μια κουτάλα από το μείγμα. Μόλις αρχίζει να κάνει τις γνωστές φουσκαλίτσες γυρίζουμε από την άλλη, μέχρι να ροδοψηθεί.
Σερβίρουμε τα pancakes μας ζεστά και γαρνίρουμε με μέλι και φρούτα αν θέλουμε.