Η σημερινή ανάρτηση περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που κάναμε τον τελευταίο καιρό, σχετικά με το Ηλιακό Σύστημα και τους πλανήτες .
Είναι ένα θέμα που θεωρώ πως ενθουσιάζει τα παιδιά και γεννά πολλές ερωτήσεις μέσα τους, μιας και είναι κάτι που δεν μπορούν να δουν από κοντά.
Δημιούργησα σε πρώτη φάση, ένα εκτυπώσιμο βιβλίο με τίτλο “Μαθαίνω για το Ηλιακό Σύστημα”, το οποίο μας δίνει πληροφορίες για τον κάθε πλανήτη ξεχωριστά.
Μέσα στο βιβλίο συμπεριέλαβα αρχικά τον ήλιο και έπειτα τους 9 πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Η σειρά που τους έχω τοποθετήσει είναι ανάλογα και με το πόσο κοντά βρίσκεται στον ήλιο ο κάθε πλανήτης.
Αν θέλετε και εσείς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο μας, μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας στο παρακάτω κουμπί.
Στην διαδικασία γνωριμίας, αναγνώρισης και επαφής με το όνομα του κάθε πλανήτη, μας βοήθησαν πολύ οι παρακάτω flash cards.
Ο Νικόλας ασχολείται πολύ με αυτές, ακόμα και τώρα που έχουμε ολοκληρώσει το θέμα. Του αρέσει τόσο να τις βάζει στη σωστή σειρά, όσο και να αντιγράφει τα ονόματα των πλανητών.
Με τις κάρτες αυτές δημιούργησα και ένα φύλλο δραστηριότητας, στο οποίο το παιδί καλείται να κόψει και να κολλήσει το όνομα του κάθε πλανήτη στη σωστή κάρτα.
Υπάρχει φυσικά η δυνατότητα, το φύλλο δραστηριότητας να χρησιμοποιηθεί και σαν παιχνίδι, με το ποίο το παιδί μπορεί να παίξει ξανά και ξανά, αν κόψετε και πλαστικοποιήσετε τις κάρτες και τα ονόματα των πλανητών.
Αν θέλετε να εκτυπώσετε τις flash cards και το φύλλο δραστηριότητας, πατήστε το παρακάτω κουμπί.
Ένα ακόμη φύλλο δραστηριότητας, το οποίο μας άρεσε πολύ, είναι η δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος.
Εδώ το παιδί πρέπει να κόψει τους πλανήτες γύρω γύρω και να τους κολλήσει στη θέση που βρίσκονται στο Ηλιακό Σύστημα.
Παράλληλα μπορείτε να μιλάτε για τον κάθε πλανήτη και να ενθαρρύνετε το παιδί να περιγράφει την κάθε εικόνα που κολλάει ή να κάνετε ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα, ποιος είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης, ποιοι πλανήτες έχουν δαχτυλίδια, ποιος λέγεται κόκκινος πλανήτης κ.α.
Ένα παιχνίδι μνήμης, με εικόνες σχετικές με το θέμα, μας διασκέδασε αλλά και ενίσχυσε μνήμη, παρατηρητικότητα και συγκέντρωση.
Γυρίζουμε όλες τις κάρτες από την πίσω πλευρά, τις μπερδεύουμε και ζητάμε από το παιδί να ανοίγει τις κάρτες ανά δύο, μέχρι να σχηματιστούν όλα τα σωστά ζευγάρια.
Μια παραλλαγή (που αφορά κυρίως μικρότερα παιδιά) είναι κρατήσετε τη μία κάρτα από το κάθε ζευγάρι, να τις κόψετε στη μέση με διαφορετικούς τρόπους (κάθετα, οριζόντια, διαγώνια, ζιγκ ζαγκ) και το παιδί να προσπαθεί να σχηματίσει σωστά την κάθε κάρτα ενώνοντας τα κομμάτια της.
Αν εκτυπώσετε και πλαστικοποιήσετε τις κάρτες μνήμης, μη ξεχάσετε στο πίσω μέρος να κολλήσετε ένα χρωματιστό φύλλο Α4, ώστε να λειτουργήσει σαν οπισθόφυλλο και να μην φαίνονται οι εικόνες.
Σε αυτή την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος και των πλανητών πολύ σημαντικό εργαλείο ήταν 2 βιβλία από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το ένα ήταν το “Ταξίδι στο Διάστημα” και το δεύτερο το “Μαθητευόμενος Αστροναύτης”.
Το κάθε βιβλίο εμπλούτισε τις γνώσεις μας σε διαφορετικά κομμάτια και οι εικόνες ζωντάνευαν τις πληροφορίες που παίρναμε.
Στο βιβλίο Ταξίδι στο Διάστημα, παρέα με την Άλι, τον αδελφό της Όλι και το σκύλο τους Γούφερ που θέλουν να γίνουν αστροναύτες και λατρεύουν να μαθαίνουν για το διάστημα, κάνεις ένα υπέροχο ταξίδι στα πέρατα του Γαλαξία.
Γνωρίζεις τους αστερισμούς, τα αστέρια, τον ουρανό, την Σελήνη, τον Ήλιο, τους πλανήτες, τους κομήτες και τους αστεροειδής.
Επιπλέον σε κάθε σελίδα, καλείσαι να παρατηρήσεις προσεκτικά και να βρεις τα 5 αντικείμενα που σου ζητούν τα παιδιά.
Στο βιβλίο Μαθητευόμενος Αστροναύτης, μαθαίνεις τα πάντα σχετικά με το διάστημα, την αστρονομία, τη ζωή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Εκτοξεύεσαι σε μια απίθανη διαστημική αποστολή και μαθαίνεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει να είσαι αστροναύτης μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες.
Η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων έχει στόχο να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για τις θετικές επιστήμες και να τα ενθαρρύνει να μάθουν νέα πράγματα για διάφορα επαγγέλματα.
Τέλος φτιάξαμε το δικό μας πύραυλο.
Για να δείτε πως μπορείτε να το φτιάξετε και εσείς, πατήστε εδώ.
Παρακάτω ακολουθούν βίντεο που μπορούν να πλαισιώσουν το θέμα των πλανητών.
Ο Νικόλας ζήτησε μια επόμενη φορά να επικεντρωθούμε στη γη και να εξερευνήσουμε μόνο το δικό μας πλανήτη. Οπότε στο μέλλον θα έρθει και γι αυτό το θέμα ανάρτηση με πολλές ιδέες.
Συγχαρητήρια! Εξαιρετική δουλειά!
Ευχαριστώ πάρα πολύ ???
Τέλεια δραστηριότητα! Ευχαριστούμε πολύ!!!
Πόσο όμορφα ολα!!!!! Εψαχνα καιρό κάτι αντίστοιχο και “χαθηκα” στα πολλα!!! Εδω είναι ολα νοικοκυρεμενα και απλά!!!
Εμεις έχουμε και το βιβλίο “Γνωρισε τους Πλανήτες” , εκδόσεις Μεταιχμιο!
Θα τρελαθει ο μικρος κύριος 3χρονων!!! 🙂 🙂
Ευχαριστουμε πολύ για το μοιρασμα!!! <3
Ευχαριστούμε πολύ!!!
υπέροχη δουλειά, τα παιδιά θα ενθουσιαστούν.
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας αρέσει, εύχομαι να σας φανεί πράγματι χρήσιμο το υλικό!
Καλή συνέχεια!