Στην σημερινή ανάρτηση θα σας εξηγήσω τους λόγους που είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενασχόληση των παιδιών με παιχνίδια ανοιχτού τύπου.
Όσο σημαντικό είναι για εμάς τους γονείς να ασχολούμαστε και να παίζουμε με τα παιδιά μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά μας να μπορούν να παίζουν και μόνα τους.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενθαρρύνουμε την ικανότητα των παιδιών να παίζουν μόνα τους, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσουμε, είναι να βεβαιωθούμε ότι η πλειοψηφία των παιχνιδιών τους είναι ανοιχτού τύπου.
Και ποια είναι τα παιχνίδι ανοιχτού τύπου;
Τα παιχνίδι ανοιχτού τύπου είναι αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Δεν υπάρχει καθορισμένος τρόπος για να παίξουμε ένα τέτοιο παιχνίδι, απλά σκεφτείτε ένα ραβδί ή μια κουτάλα να μεταμορφώνεται σε σπαθί, φτυάρι, ρόπαλο, σημαία ή οτιδήποτε άλλο.
Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το είδος παιχνιδιού να καταλάβουμε ότι όλη η “σημαντική” δουλειά γίνεται αποκλειστικά από τα παιδιά, αφού ο δικός τους τρόπος σκέψης και η φαντασία τους είναι τα στοιχεία που θα χτίσουν το παιχνίδι.
Για παράδειγμα ένα κουτί τουβλάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε για την κατασκευή ενός πύργου για πριγκίπισσες, είτε για μια πόλη γεμάτη ουρανοξύστες.
Τα παιχνίδια ανοιχτού τύπου προσφέρουν στα παιδιά περισσότερες ευκαιρίες να ασχοληθούν με την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων. Ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα, τη φαντασία και την εξερεύνηση ενώ βοηθούν στην ενίσχυση των λεπτών δεξιοτήτων.
Γιατί τα παιχνίδι ανοιχτού τύπου είναι καλύτερα από του κλειστού;
Τα παιχνίδι ανοιχτού τύπου ενθαρρύνουν το πραγματικό παιχνίδι, αυτό δηλαδή που βοηθά τα παιδιά να μάθουν και να αναπτύξουν τις συναισθηματικές, κοινωνικές και γνωστικές τους δεξιότητες.
Τα “κλειστά παιχνίδια” ή αλλιώς τα “κατευθυνόμενα παιχνίδια” κάνουν το ακριβώς αντίθετο.
Σκεφτείτε για παράδειγμα, ένα φορτηγό με φώτα και ήχους όταν σηκώνεται η καρότσα του, πόσα λίγα πράγματα αφήνει στη φαντασία των παιδιών.
Τα παιχνίδια αυτά συνήθως κάνουν θόρυβο, έχουν μπαταρίες, ανάβουν, μιλάνε, κινούνται, κάνουν δηλαδή όλα αυτά που θα έκανε το παιδί. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείται η ευκαιρία από τα παιδιά να παίξουν στο μέγιστό των δυνατοτήτων τους.
Τα οφέλη από τα παιχνίδια ανοιχτού τύπου.
Τα βασικότερα πλεονεκτήματα των ανοιχτών παιχνιδιών, είναι ότι κρατούν την προσοχή του παιδιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και εξοικονομούν μακροπρόθεσμα χρήματα.
Επίσης, καλύπτουν μια μεγαλύτερη ποικιλία ηλικιακών ομάδων και είναι κατασκευασμένα από υλικά καλύτερης ποιότητας.
Η επιθυμία των παιδιών για ανοιχτό παιχνίδι είναι αυτή που τα ωθεί να βγάζουν τα τάπερ, τις κατσαρόλες και τις κουτάλες από την κουζίνα μας.
Ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια ανοιχτού τύπου για να προσφέρουμε στα παιδιά;
Τα τουβλάκια LEGO είναι το καλύτερο παράδειγμα παιχνιδιού ανοιχτού τύπου.
Στο δικό μας σπίτι τα LEGO έχουν ξεχωριστή θέση και είναι φοβερό το πως αυτά τα μικρούτσικα τουβλάκια μπορούν να μεταμορφωθούν σε τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα.
Μερικά ακόμα παραδείγματα παιχνιδιών ανοιχτού τύπου είναι:
- τα ξύλινα τουβλάκια
- τα μαγνητικά τουβλάκια
- υφάσματα, κουβέρτες, μαξιλάρια
- κουκλόσπιτο και ανθρωπάκια
- σανίδες ισορροπίας
- φιγούρες ζώων
- κουζινικά
- αυτοκινητάκια
Less is more: το να έχεις λιγότερα παιχνίδια σημαίνει και καλύτερη ποιότητα παιχνιδιών.
Ας σκεφτούμε το χάος που προκαλείται στο μυαλό μας όταν βλέπουμε εκατοντάδες παιχνίδια πεταμένα μέσα σε ένα δωμάτιο.
Ακόμα και αν τα παιδιά έχουν όλη την καλή διάθεση να παίξουν, η προσοχή τους αποσπάται από όλα αυτά αυτά τα πράγματα και την ακαταστασία.
Είναι λοιπόν πολύ καλύτερο τα παιδιά να έχουν λιγότερα παιχνίδια αλλά καλύτερης ποιότητας. Επομένως, αντί να έχουμε 5 διαφορετικά παιχνίδια που το καθένα κάνει το ίδιο πράγμα, μπορούμε να επιλέξουμε μόνο ένα.
Ξύλινα ή πλαστικά παιχνίδια;
Η ποιότητα του παιχνιδιού δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από το αν είναι ξύλινα ή πλαστικά.
Απλά τις περισσότερες φορές τα ξύλινα παιχνίδια είναι και ανοιχτού τύπου.
Θα σας αφήσω εδώ μια παραπομπή από ένα σχετικό ποστ που ανέβασα στο Instagram, με 5+1 λόγους για να προσφέρετε ξύλινα παιχνίδια στα παιδιά σας.
Και αν τα παιδιά μας δεν παίζουν με παιχνίδια ανοιχτού τύπου;
Αν δούμε ότι τα παιδιά μας δεν παίζουν με αυτά τα παιχνίδια, τότε ίσως χρειάζεται να τα βοηθήσουμε εμείς για να ξεκινήσουν, ειδικά αν δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία με παιχνίδια ανοιχτού τύπου.
Μπορούμε λοιπό να δημιουργήσουμε μια ελκυστική σκηνή και να προτρέψουμε τα παιδιά να την εξερευνήσουν. Ένας δρόμος από τουβλάκια, μερικά φορτηγά και αυτοκινητάκια στο κέντρο του δωματίου θα τραβήξουν αμέσως την προσοχή.
Μια εναλλακτική πρόταση είναι το toy rotation, η περιστροφή παιχνιδιών δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουμε στα παιδιά λίγα από τα παιχνίδια τους κάθε φορά και τα εναλλάσσουμε κάθε 10 με 15 μέρες περίπου ανάλογα το ενδιαφέρον τους.
Με αυτό τον τρόπο δεν μαζεύονται πολλά παιχνίδια στο οπτικό πεδίο των παιδιών, αλλά και κάθε τόσο έχουμε πάλι νέες προτάσεις για να παίξουν.