Στην σημερινή ανάρτηση θα σας δείξω κάποιες Προγραφικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με τα παιδάκια σας, μέσα από τις δωρεάν εκτυπώσιμες κάρτες προγραφής, που σας δίνω παρακάτω.
Οι Προγραφικές ασκήσεις, βοηθούν στην ανάπτυξη της γραφοκινητικότητας των παιδιών, ώστε να κατακτηθούν οι βασικές δεξιότητες προγραφής, οι οποίες είναι απαραίτητες για την μεταγενέστερη ανάπτυξη των δεξιοτήτων γραφής.
Η γραφή είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη δεξιότητα.
Στην ουσία είναι η πολυπλοκότερη δεξιότητα που καλείται να μάθει ο άνθρωπος.
Προγραφικές ασκήσεις (εκτυπώσιμες κάρτες προγραφής)
Για να μπορέσουμε να γράψουμε, σημαίνει ότι αρχικά έχουμε μια νοητική αναπαράσταση και ανάμνηση του κάθε γράμματος και στη συνέχεια έχουμε αναπτύξει έναν κινητικό προγραμματισμό, για να το κατασκευάσουμε όπως ακριβώς το θυμόμαστε.
Η ανάπτυξη του υψηλότερου επιπέδου γραφής για ένα παιδί, θα πρέπει να ξεκινήσει αρχικά από την ικανότητα του να αντιγράψει απλά σχήματα.
Τα παιδιά που είναι σε θέση να αντιγράφουν βασικά προγραφικά σχήματα, είναι και σε θέση να αντιγράψουν περισσότερα γράμματα, από εκείνα που δεν μπορούν.
Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε:
Ότι πριν προχωρήσουμε στην εκμάθηση γραμμάτων, το παιδί πρέπει πρώτα να μάθει να αντιγράφει και στην πορεία να αναπαράγει προγραφικά σχήματα (οριζόντιες και κάθετες γραμμές, τεμνόμενες και διαγώνιες, κύκλους, σταυρούς, τρίγωνα κ.α.)
Αυτό συνήθως γίνεται στην ηλικία του προνηπίου (4-5 ετών).
Παρακάτω θα δείτε τα βασικά προγραφικά σχήματα που πρέπει ένα παιδί να μάθει να αναπαράγει.
Για να φτάσει δηλαδή στο σημείο να γράφει γράμματα πρέπει πρώτα να καταλάβει και να είναι σε θέση να δημιουργήσει τα σχήματα που στην ουσία συνθέτουν το κάθε γράμμα.
Γι’ αυτό λοιπόν είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δουλέψουμε πάρα πολύ καλά την προγραφή μέσα από αντίστοιχες δραστηριότητες, πριν περάσουμε στην γραφή.
Προγραφικές ασκήσεις (εκτυπώσιμες κάρτες προγραφής)
Έφτιαξα μια σειρά από κάρτες με γραμμές, σχήματα, σχέδια και μοτίβα οι οποίες βοηθούν τα παιδιά να εξασκηθούν στην προγραφή.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα σχέδια που μπορείτε να δουλέψετε όπως κυματιστές γραμμές, σπείρες, λαβύρινθοι κ.α.
Εκτυπώστε τις κάρτες, κόψτε και πλαστικοποιήστε (για να τις χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά) και ζητήστε από τα παιδιά πρώτα να περνάν τις γραμμές με το δάχτυλό τους και έπειτα με έναν μαρκαδόρο να ενώνουν τις τελείες ώστε να σχηματιστεί η κάθε γραμμή.
Καλό θα ήταν οι γραμμές να σχεδιάζονται από αριστερά προς τα δεξιά όπως δηλαδή γράφουμε και τα σχήματα (κύκλοι, τρίγωνα, τετράγωνα κ.τ.λ) να σχεδιάζονται δεξιόστροφα.
Μια παραλλαγή είναι να κολλάνε αυτοκόλλητα πάνω στις γραμμές.
Έτσι εξασκείται και η λεπτή τους κινητικότητα απαραίτητη δεξιότητα για την κατάκτηση της γραφής αλλά και ο οπτικοκινητικός συντονισμός.
Εμείς για να κάνουμε την δραστηριότητα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, βάλαμε μέσα σε ένα δίσκο αλεύρι (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρύζι, αφρό ξυρίσματος, σιμιγδάλι, αλάτι) και ο Νικόλας έφτιαχνε πάνω σ’ αυτό το σχέδιο της κάρτας.
Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρουσες τις ασκήσεις και τις πληροφορίες της ανάρτησης.