Στην σημερινή ανάρτηση θα σας δείξω έναν τρόπο για το πως να οργανώσετε την καθημερινή ρουτίνα των παιδιών.
Όλοι οι γονείς ξέρουμε πόσο δύσκολη γίνεται η καθημερινότητα με μικρά παιδιά και πόσο δυσκολευόμαστε κάποιες φορές να διαχειριστούμε αυτή την αστείρευτη ενέργεια που έχουν.
Από την στιγμή που θα ξυπνήσουν το πρωί μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούν, γεμίζουν τις ώρες τους με σκανταλιές, παιχνίδια, γέλια αλλά και κλάματα, γκρίνια και πολλά ακόμα.
Κάπως έτσι είναι και η δική μας καθημερινότητα με 2 αγόρια, 2 και 5 ετών περίπου.
Αυτό που προσπάθησα λοιπόν να υιοθετήσω, από όταν έκλεισαν τα σχολεία και ο Νικόλας έμενε πια όλη τη μέρα στο σπίτι, ήταν να οργανώσω όσο μπορούσα την καθημερινότητα μας. Ήθελα να υπάρχει μια ρουτίνα που θα ακολουθούμε, κυρίως από το πρωί μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Το βράδυ τα πράγματα για εμάς είναι αρκετά απλά, ακολουθούμε την κλασική ρουτίνα μπάνιο-γάλα-ύπνος και τέλος. Έχουν αποκάμει από την κούραση της ημέρας, οπότε πραγματικά το βράδυ όλα είναι παιχνιδάκι.
Η ρουτίνα λοιπόν που ακολουθούμε αφορά το πρωί και αυτά που πρέπει να κάνουμε (πρωινό, ντύσιμο, πλύσιμο δοντιών, συμμάζεμα παιχνιδιών κ.α). Και τις δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχοληθούμε μέσα στη μέρα.
Η παιδική χαρά, το μπάνιο στη θάλασσα, οι βόλτες με το ποδήλατο, εξαιρούνται γιατί τα κάνουμε έτσι κι αλλιώς, οπότε δε χρειάζονται να τα συμπεριλάβουμε στις καθημερινές επιλογές.
Σε όλη αυτή την διαδικασία της ρουτίνας φυσικά με βοήθησαν πάρα πολύ οι πίνακες που δημιούργησα, ώστε να τους ενημερώνουμε κάθε φορά που ολοκληρώνεται μία δουλειά.
Για την πρωινή ρουτίνα έφτιαξα την παρακάτω to do list, αφορά κυρίως το Νικόλα που είναι μεγαλύτερο παιδί, αλλά ακολουθεί και ο Κάσσανδρος με τους δικούς του ρυθμούς φυσικά.
Η πρωινή ρουτίνα περιλαμβάνει:
Στρώσιμο κρεβατιού
Πρωινό
Πλύσιμο δοντιών
Ντύσιμο
Συμμάζεμα παιχνιδιών
Ο τρόπος που μπορείτε να το φτιάξετε είναι αρκετά απλός.
Διπλώνετε σχεδόν στη μέση ένα μεγάλο χαρτόνι, κολλάτε στο επάνω μέρος τις εικόνες που θέλετε να συμπεριλάβετε στον πίνακα σας, τραβάτε γραμμές στο κάτω μέρος και τις κόβετε, ώστε να δημιουργηθούν τα παραθυράκια.
Σε κάθε παραθυράκι γράφετε αν θέλετε και την ερμηνεία της αντίστοιχης εικόνας και τέλος τοποθετείτε χριτς χρατς, εναλλακτικά χρησιμοποιήστε μαγνήτη.
Κρεμάστε τον πίνακα σας στο ύψος του παιδιού και σε προσβάσιμο σημείο.
Αρχικά όλα τα παράθυρα είναι ανοιχτά και ένα ένα κλείνουν, όσο ολοκληρώνονται οι δουλειές.
Για τις δραστηριότητες της ημέρας έφτιαξα κάτι αντίστοιχο αλλά με εικόνες που κολλάν και ξεκολλάν, ώστε να επιλέγει ο Νικόλας μέχρι 4 δραστηριότητες που πρέπει να ολοκληρώσουμε ημερησίως.
Κάποιες τις κάνει μόνος του, κάποιες τις κάνουμε όλοι μαζί.
Σε αυτό το σημείο να πω ότι τις κάρτες τις πλαστικοποίησα για να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Οι επιλογές για δραστηριότητες που έχουμε συμπεριλάβει στον πίνακα είναι οι εξής:
Μαγειρική
Ζωγραφική
Χειροτεχνία
Ανάγνωση παραμυθιών
Ελεύθερο παιχνίδι
Προβολή παιδικής ταινίας
Μαθαίνω κάτι καινούριο
Μαθηματικά (από το βιβλίο "Μαθαίνω Μαθηματικά με το σύστημα Montessori την παιδαγωγική της Σιγκαπούρης) ή με δικές μας ασκήσεις/δραστηριότητες
Καλοκαιρινή δραστηριότητα
Κατά την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας, είδα ότι υπήρχε μια ηρεμία. Ο Νικόλας ήξερε τι έπρεπε να κάνει το πρωί, ολοκλήρωνε μια “δουλειά” και με χαρά έκλεινε το αντίστοιχο παραθυράκι.
Είχε ήδη επιλέξει τις δραστηριότητες που θα έκανε μέσα στη μέρα, οπότε γνώριζε με τι θα ασχοληθεί και αυτό του έδινε μια επιπλέον σιγουριά.
Επίσης δεν υπήρχε τόση γκρίνια, που τις περισσότερες φορές προέρχεται από πλήξη και βαρεμάρα.
Γενικά οι ρουτίνες στα παιδιά και το να ξέρουν τι θα ακολουθήσει μετά, προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας.
Σε εμάς αυτός “προγραμματισμός” λειτούργησε αρκετά καλά. Εννοείται ότι υπάρχουν και μέρες που η ρουτίνα πάει περίπατο αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί καθόλου.
*Τις εικόνες για τους πίνακες με τις ρουτίνες τις βρήκα εδώ και εδώ*