Πρώτη ανάρτηση του 2021 με ένα ερώτημα που πιστεύω ότι πολλοί γονείς με μικρά παιδιά έχουν έρθει αντιμέτωποι” πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας ώστε να παίζουν ανεξάρτητα”;
Αρχικά να πούμε ότι όταν μιλάμε για ανεξάρτητο παιχνίδι εννοούμε το παιχνίδι που θα επιλέξει το παιδί για να παίξει, χωρίς να χρειάζεται άμεση συμμετοχή από τον γονέα. Ο γονέας μπορεί να είναι κάπου κοντά στο παιδί διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας κάποια άλλη δουλειά.
Σκεφτείτε πόσες φορές βρεθήκατε στην κουζίνα μαγειρεύοντας και έχοντας το μικρό παιδί δίπλα σας να παίζει με κάποιο παιχνίδι του ή με τα τάπερ που έβγαλε από το ντουλάπι. Πολλές φαντάζομαι.
Ανεξάρτητο παιχνίδι δε σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί πρέπει να πάει στο δωμάτιο του με κλειστή πόρτα για να παίξει.
Τα μικρά παιδιά θέλουν και αναζητούν την παρουσία μας συνεχώς, θέλουν να είναι κοντά μας, θέλουν να αλληλεπιδρούν, θέλουν να μιλούν μαζί μας ενώ ταυτόχρονα παίζουν. Θέλουν να επιβεβαιώνουν συνεχώς, ότι είμαστε διαθέσιμοι για εκείνα ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Κακά τα ψέματα είναι πάρα πολύ όμορφο το συναίσθημα που μας πλημμυρίζει όταν βλέπουμε τα παιδιά μας χαρούμενα με τα παιχνίδι και τις δραστηριότητες που κάνουμε μαζί τους, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται όλη τη μέρα.
“Πώς λοιπόν μπορούμε εμείς σαν γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, ώστε να φτάσουν να παίζουν ανεξάρτητα;”
Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να παίζουν ανεξάρτητα.
Κάποια μικρά tips ίσως βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία.
Tip #1 ” Οργανώνουμε το περιβάλλον”
Η πιο σημαντική συμβουλή νομίζω είναι η οργάνωση του χώρου, η οποία και θα προκαλέσει/διευκολύνει το ανεξάρτητο παιχνίδι.
Πολλοί από εμάς μπορεί να ενθουσιαζόμαστε στην εικόνα ενός χώρου με πολλά παιχνίδι που περισσότερο θυμίζει παιδότοπο, αλλά αυτό δε βοηθά καθόλου το ίδιο το παιδί.
Είναι παράλογο να περιμένουμε από ένα παιδί 2-2,5 ετών να μπει σε ένα τέτοιο χώρο με τόσα παιχνίδια και τόση πληροφορία και να απασχοληθεί, ενώ εμείς βρισκόμαστε σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού.
Αρχικά θα πρέπει να σκεφτούμε που περνάμε την περισσότερη ώρα της ημέρας και στη συνέχεια να προετοιμάσουμε εκεί ένα μικρό χώρο με 2-3 παιχνίδια που γνωρίζουμε ότι θα τραβήξουν το παιδί για ανεξάρτητο παιχνίδι.
Τα παιχνίδια ή τις δραστηριότητες που θα επιλέξουμε να έχουμε διαθέσιμες προς το παιδί, πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε προσβάσιμα για αυτό σημεία, ειδικά όταν μιλάμε για αρκετά μικρά παιδιά.
Παιχνίδια σε μικρά δοχεία ή ρηχά καλαθάκια και βιβλία σε χαμηλά ράφια ή συρτάρια σίγουρα θα βοηθήσουν το παιδί για ανεξάρτητο παιχνίδι.
Tip #2 “Τους αφιερώνουμε χρόνο”
Προτού “απαιτήσουμε” το ανεξάρτητο παιχνίδι από τα παιδιά μας, πρέπει πρώτα να μας έχουν χορτάσει.
Ένα παιδί το οποίο μας έχει “στερηθεί” αρκετές ώρες μέσα στη μέρα, είτε με το να λείπουμε τελείως από το σπίτι, είτε με το να είμαστε στο σπίτι και να κάνουμε διάφορες άλλες δουλειές, δύσκολα θα απασχοληθεί μόνο του.
Το αντίθετο μάλιστα, θα προσπαθήσει με όλα του τα μέσα να τραβήξει την προσοχή μας και συνήθως αυτά τα μέσα προκαλούν ένταση και εκνευρισμό τόσο σε εμάς, όσο και σε εκείνο.
Αφιερώνουμε λοιπόν αποκλειστικό χρόνο στο παιδί μας, είτε διαβάζοντας κάποιο βιβλίο, είτε παίζοντας μαζί του για λίγη ώρα και αφότου μας χορτάσει και μας νιώσει δίπλα του, τότε είναι πολύ πιθανό να καθίσει και να παίξει μόνο του χωρίς εμάς.
Tip #3 “Έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες”
Μερικές φορές θα πρέπει απλά να προσαρμόσουμε τις προσδοκίες μας και να ξεκινήσουμε με μικρά και σταθερά βήματα.
Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το ανεξάρτητο παιχνίδι ίσως να μην κρατήσει ούτε 5 λεπτά.
Το παρακάτω γράφημα περιγράφει τη μέση διάρκεια προσοχής ενός παιδιού με βάση την ηλικία του.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μας με το μικρό παιδί, του λέμε ότι θα βγούμε από το δωμάτιο για 2′ και επιστρέφουμε. Την επόμενη φορά βγαίνουμε για 3′ και αυξάνουμε σταδιακά τα λεπτά. Πάντα είμαστε σε απόσταση ασφαλείας για να παρέμβουμε σε περίπτωση που χρειαστεί.
Πρέπει να δώσουμε στο παιδί την ευκαιρία και να το ενθαρρύνουμε να παίξει και να απασχοληθεί για λίγη ώρα χωρίς την παρουσία μας. Εντάσσουμε το ανεξάρτητο παιχνίδι στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό και εποικοδομητικό για το παιδί ακόμα και να βαρεθεί για να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί τρόπους ώστε να διασκεδάσει.
Εσάς τα παιδιά σας παίζουν μόνα τους ή αναζητούν συνεχώς την παρουσία σας; Και αν παίζουν από ποια ηλικία ξεκίνησαν να το κάνουν;